Kerkorgel

Historie

In 1978 plaatste de firma De Jongh uit Lisse een nieuw tweeklaviers orgel in de kerk van de Gereformeerde Gemeente te Waarde. Dit instrument werd voorzien van 14 stemmen en werd op 9 november 1978 in gebruik genomen.

Bij de bouw van de nieuwe kerk werd besloten het bestaande orgel over te plaatsen. Uitbreiding van het instrument was echter wel noodzakelijk omdat de nieuwe kerk twee keer zoveel zitplaatsen kreeg. In samenwerking met de Orgel Advies Commissie (OAC) van de VOGG werd een ontwerp gemaakt. Belangrijk uitgangspunt was dat de nieuwe kerkzaal akoestisch goed moest zijn om een draagkrachtig orgel te verkrijgen. Eind 2008 werd aan orgelmakerij Boogaard uit Rijssen de opdracht verstrekt om het De Jongh-orgel over te plaatsen naar de nieuwe

kerk en de dispositie uit te breiden tot zeventien stemmen. Vanwege de uitbreiding moest ook de orgelkas aangepast worden.

Uiteindelijk is het uitgebreide orgel in de goed klinkende ruimte een mooi geheel geworden.

De dispositie van het De Jongh-orgel:

Hoofdwerk:
Prestant 8 voet
Roerfluit 8 voet
Octaaf 4 voet
Fluit 4 voet
Octaaf 2 voet
Mixtuur III sterk
Cornet III sterk

Nevenwerk:
Prestant 8 voet
Holpijp 8 voet
Roerfluit 4 voet
Nasard 2 2/3 voet
Gemshoorn 2 voet
Terts 1 3/5 voet
Schalmey 8 voet

Pedaal:
Bourdon 16 voet
Prestant 8 voet
Bazuin 16 voet

Werktuiglijke registers:
Koppel Hoofdwerk-Nevenwerk
Koppel Pedaal-Hoofdwerk
Koppel Pedaal-Nevenwerk
Tremulant Nevenwerk

Overige gegevens:
Manuaalomvang: C-g'’’
Pedaalomvang: C-f'
Stemming: evenredig zwevend
Toonhoogte: a’ = 440 Hz

 

Berichten uitgelicht

 • Zangavond Adullamkerk Waarde

  Koorleden van de gemengde koren uit Arnemuiden, ’s-Gravenpolder, Krimpen aan den IJssel en Tholen heten u en jou van harte welkom op de zangavond zaterdagavond 21 oktober 2017.  Naast gezamenlijke koorzang laten we als koren apart ook een aantal liederen horen. De avond begint om 19.30 uur. De collecte is bestemd voor de kerkbouw van de Geref. Gem. in Waarde. Opening en sluiting door ouderling Harthoorn.

  Lees meer...

 • Statiegeldflessen

  Zaterdag 11 november worden de lege flessen (eenmalig) door het jeugdkoor opgehaald. We hopen op een mooie opbrengst, alvast bedankt  

  Lees meer...

 • Verkoping

  Op D.V. vrijdag 3 november hopen wij onze jaarlijkse verkoping te houden van 16:00 uur-20:30 uur. Er is weer van alles te koop, zie flyer bij het Kerkelijk Nieuws. Iedereen is van harte welkom!

  Lees meer...

 • Verkoping D.V. 3 november

  Op D.V. vrijdag 3 november hoopt Vrouwenvereniging 'Rhodé' haar jaarlijkse verkoping te houden van 16.00 uur tot 20.30 uur. Er is weer van alles te koop. (zie flyer bij het Kerkelijk Nieuws!) Iedereen is van harte welkom, wij zien uit naar uw/jouw komst!

  Lees meer...

 • Collecte Bijzondere Noden

  Op zondag 1 oktober zal de extra collecte bestemd zijn voor de met water en modder overstroomde gebieden in Nepal (Azië).  Naast de vele doden zijn er ook heel veel mensen (gezinnen) die dringend (financiële) hulp nodig hebben. Mogen we rekenen op uw financiële steun en gebed?

  Lees meer...

 • Koffiemorgen

  Woensdag 20 september hopen we u weer te ontmoeten in een zaal van de kerk voor een kopje koffie/thee. De bedoeling hiervan is ontmoeting en omzien naar elkaar, elkaar tot een hand en een voet te zijn of een luisterend oor te bieden. Ook als u niet eerder kwam, van harte welkom. Leeftijd is niet van belang. Er is geen limiet in dezen. De inloop is van 9.30 tot 11.00 uur. We zien uit naar uw/jouw komst. Wilt u gehaald worden? Ook dat is mogelijk. Dan graag even bellen. Contactpersoon is J....

  Lees meer...

Eerstvolgende diensten

 • zondag 29 oktober 2017

  09:30 ds. D. W. Tuinier
  14:00 Leesdienst
  18:00 ds. D. W. Tuinier

Voor leden

Nieuws Activiteitencommissie

 • Statiegeldflessen

  In juni ontvingen we € 187,40 voor de ingeleverde flessen en kratten.  Allen vriendelijk bedankt. Zaterdag 8 juli komt één van onze commissieleden weer door de straten en polders in en om Waarde om statiegeldflessen op te halen. We rijden niet allemaal dezelfde route, als u ze vóór 9 uur buiten zet, voorkomt u daarmee dat u ze een paar uur later weer naar binnen moet halen. 

  Lees meer...